Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 9 August 2022

Scroll to top

Top

One Comment

Elias (VVD) wil onderzoek donaties goede doelen "linkse Kamerleden".

Elias (VVD)  wil onderzoek donaties goede doelen “linkse Kamerleden”.
Ton F. van Dijk

In 2013 kreeg VVD kamerlid Ton Elias twee zogenoemde “Privium passen” van Schiphol. Een kado ter waarde van 194 euro. Met de passen kunnen reizigers op Schiphol sneller inchecken en door de douane. En ook genieten zij  nog andere voordelen op de nationale luchthaven. Dit meldde F-site vorige week. De tweede pas die Elias kreeg was voor zijn vrouw, zo bevestigt het Kamerlid vandaag.

Schiphol liet desgevraagd weten spijt te hebben van het kado aan Elias en zijn vrouw “en nu nooit meer dergelijke passen te zullen geven aan een Kamerlid of diens partner”, aldus woordvoerder Lukas Burgering.

intro

Elias laat vandaag in een uitvoerige reactie weten:

“Bij m’n werkbezoek aan Schiphol kreeg ik twee Priviumpassen, één voor mezelf en één voor m’n vrouw. Een aardig gebaar (…). Mijn vrouw heeft haar pas overigens nog nooit gebruikt, want hij werkt niet (geen beste reclame, maar ja, zo zijn de feiten) en ik de mijne nu zegge en schrijve drie keer. Ik heb de waarde van die passen, zoals dat hoort, gemeld in het geschenkenregister.”

Elias heeft de passen die een waarde van 194 euro per jaar vertegenwoordigen alleen in 2013 gemeld in het register. Over 2014 en 15 heeft hij geen melding gedaan. Terwijl hij en zijn echtgenote de passen toen wel in bezit hadden.

Inmiddels is F-site in het bezit van de zogenoemde “Vuistregels” Integriteit, die bij de VVD gelden. Dit is een handzaam document waar precies op staat wat mag. En wat niet mag, als je kamerlid namens de VVD bent.

Over het aannemen van geschenken staat het volgende vermeld: 

“U neemt van een aanbieder van diensten of goederen geen geschenken, faciliteiten of diensten aan die uw onafhankelijke positie ten opzichte van de aanbieder kunnen beïnvloeden.”

Schiphol is een aanbieder van diensten. De Priviumpassen vormen een geschenk (ze vertegenwoordigen een aanzienlijke waarde) en een faciliteit (snelle doorgang op de luchthaven). En Elias dient zich aan de vuistregels te houden, temeer omdat hij woordvoerder Schiphol is in de Tweede Kamer. 

Cruciaal is het woord “kunnen” in de zin die gaat over het mogelijk beïnvloedbaar zijn. Het aannemen van goederen of diensten is in strijd met het integiteitsbeleid van de VVD als ze de onafhankelijkheid “kunnen” beïnvloeden. Belangrijk woordje dus: kunnen.

“Wie van deze gang van zaken maakt, dat ik mijn politiek oordeel over Schiphol hiernaar zou laten hangen, is werkelijk niet goed bij zinnen. Maar ik ben dit soort gezeur zo verschrikkelijk beu, dat ik ze ga verknippen en niet meer ga benutten. Wilt u zo vriendelijk zijn dan voortaan wel na te laten te zeuren dat er alleen nog beleidsmedewerkers en politieke avonturiers in de Tweede Kamer komen, omdat mensen die eerst een normale functie hadden nogal gramstorig worden van uw soort punaise-poetserij? ” 

Of Elias zich heeft laten beïnvloeden is niet duidelijk. We moeten maar aannemen dat hij gelijk heeft als hij zegt dat dit niet zo is. Elias staat bekend als een onafhankelijk “oud-journalist”.

Maar dat je door een gratis VIP pas van Schiphol beinvloed kunt worden, lijkt aannemelijk.  En dus moet de conclusie zijn, dat Elias in strijd heeft gehandeld met het integriteitsbeleid van zijn eigen partij. Hij maakt zich daar kwetsbaar mee, zo lijkt het.

Tenslotte wijst Elias erop dat “linkse” kamerleden bedragen ontvangen voor optredens die zij naar eigen zeggen overmaken aan goed doelen, maar waarvoor geen enkel bewijs bestaat. Hij pleit voor onderzoek naar deze gang van zaken. Hij verklaart aan F-site:

“Ik heb nog wel een tip voor u. Onderzoek eens hoeveel linkse collega-kamerleden bedragen voor hun optreden ontvangen, die ze zeggen door te storten aan linkse goede doelen, maar waarover geen enkele publieke verantwoording wordt afgelegd. Dat is in strijd met de regels voor Kamerleden en dat lijkt me heel wat ernstiger, zelfs al zou die doorstorting plaatsvinden, hetgeen niet te controleren valt.”

F-site gaat de zaak onderzoeken. 

Foto: tonelias.vvd.nl NPO

Comments

  1. Hugo de Geus

    “Wie van deze gang van zaken maakt, dat ik mijn politiek oordeel over Schiphol hiernaar zou laten hangen, is werkelijk niet goed bij zinnen. ”

    Onderzoek toont aan dat mensen al door nietszeggende ‘geschenken’ zoals een pen of een andere goedkope gadget onbewust positiever gaan denken over de organisatie die dit schenkt. Vandaar dat lobbyisten strooien met cadeaus. Zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocity_%28social_psychology%29

Submit a Comment