Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 September 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Neem Geen Peil vooral heel serieus

Neem Geen Peil vooral heel serieus
Ton F. van Dijk

Is het referendum van Geen Peil het einde van de democratie? Volgens sommige vooraanstaande commentatoren is dat zo. En daar zit wat in natuurlijk. Want het referendum over het associatieverdrag met Oekraine is vooral een publiciteitsstunt, zo lijkt het.

De burgers die hun handtekening zetten, doen dat ogenschijnlijk met name om hun ongenoegen te uiten over de manier waarop de politiek functioneert. Het zittende kabinet heeft extreem weinig vertrouwen onder de bevolking. En Europa als project nog minder.

Een enquete deze maakte week duidelijk dat 75% van de Nederlanders “nee” zegt op de vraag, of men nog voldoende vertrouwen heeft in politiek. Het referendum van Geen Peil moet vooral in die context worden gezien.

In die zin geloof ik juist niet dat Geen Peil de doodsteek voor de democratie is. Driekwart van de Nederlanders die geen vertrouwen zegt te hebben in de politiek, in het vermogen van de huidige politieke elite om hun problemen op te lossen. Dat getal is pas een bedreiging voor de democratische rechtstaat.

Het referendum is daarom vooral een symptoom van onvrede over hoe de democratie functioneert. Een ijsberg van maatschappelijk ongenoegen. En dat kan maar beter heel serieus genomen worden. 

Laten we wel wezen, de huidige politieke generatie blinkt vooral uit in pragmatisme en weet mensen nauwelijks te inspireren. Hun politieke vocabulaire grenst aan ongeloofwaardigheid.

Zoals toen vice premier – en toekomstig PvdA leider – Lodewijk Asscher onlangs tijdens de Drees lezing zijn coalitie partner keihard aanviel in een verwoede poging zijn partij weer enig sociaal profiel te geven.

De VVD zou de belangen van de middenklasse verkwanselen. Maar hoe geloofwaardig is die uitspraak als je al jaren met diezelfde VVD in een kabinet zit? Totaal niet. Het is duidelijk dat het vooral voor de bühne is, dat dit soort uitspraken worden gedaan. De mensen geloven Asscher daarom niet.

Zoals ze eigenlijk geen enkele politicus meer geloven. Rutte die zegt dat er geen geld meer naar Griekenland gaat. Om vervolgens zijn verkiezingsbelofte te breken. Dat heet “besturen”.

Maar de burger snapt het niet. Het is daarom niet gek dat Geert Wilders zolangzamerhand een serieuze premierskandidaat aan het worden is. Qua aantal zetels in de peilingen dan. Want vooralsnog wil niemand met hem regeren. Maar ook dat is een kwestie van tijd. Werkten VVD en CDA niet al eerder samen met de PVV om een kabinet mogelijk te maken?

Geert Wilders, Geen Peil, het referendum. Het is een grote metafoor voor het wantrouwen van de burger in hun politieke leiders. En dat is pas een doodsteek voor de democratie.

Submit a Comment