Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 September 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Marco Kroon: Hoe geheim is geheim?

Marco Kroon: Hoe geheim is geheim?
Ton F. van Dijk

Hoe geheim is een geheime missie? Dat is toch wel de meest prangende vraag na het lezen van de verklaring van oorlogsheld Marco Kroon.

Deze kapitein van de landmacht kreeg de Militaire Willemsorde voor betoonde moed in oorlogsgebied. De hoogste onderscheiding voor een militair denkbaar.

Naar nu blijkt hoorde bij dat heldendom van Marco Kroon ook het doden van een vijand in Afghanistan in 2007. Gruwelijk, maar in een oorlog niet ongebruikelijk.

Maar nu komt het: kapitein Kroon besloot het incident niet conform de regels te melden aan het ministerie van Defensie in Den Haag. Dat deed hij pas enkele weken geleden. 10 jaar na dato dus.

En dat roept serieuze vragen op.

Het relaas van Marco Kroon (vandaag bekend gemaakt in het AD) luidt ongeveer zo:

Tijdens een “geheime” operatie zou hij gevangen zijn genomen door een vijandige strijder.

Na wekenlang vernederd te zijn geweest door deze vijand, werd Kroon (opnieuw volgens zijn eigen verklaring) “plotseling” vrijgelaten.

Waarna de kapitein onmiddellijk de jacht inzette, om deze enemy combattant op te sporen en op zijn beurt gevangen te nemen.

Toen Kroon de man vond en in de ogen keek, trok deze een Kalashnikov AK 47 met als doel Marco Kroon om het leven te brengen.

Maar de Nederlandse oorlogsheld was hem voor. Hij “leegde” op zijn beurt het magazijn van zijn wapen op de man, die ter plaatste overleed.

Kapitein Kroon besloot het serieuze incident, dat jaren geleden plaatsvond, vervolgens niet onmiddellijk aan zien superieuren in Den Haag te melden.

“Om zijn geheime missie niet in gevaar te brengen”.

Huh?

Een geheime missie niet in gevaar brengen? Door NIET te melden dat je een vijand hebt gedood? Hoezo?

We mogen er toch van uit gaan dat Kroons geheime missie in dit geval niet betekent, dat deze bij niemand anders dan Kroon zelf bekend was.

Dat betekent dat bij het ministerie van Defensie mensen op de hoogte moeten zijn geweest van wat Kroon, zoal uitspookte in Afghanistan.

Zij waren dus op de hoogte van het grote “geheim”. En hielden daarover natuurlijk zoals het professionals betaamt hun mond en hingen de ins en outs van de missie niet aan de grote klok.

Zo bleef deze ook 10 jaar geheim. Want niemand hoorde ooit iets over de missie. Ze snappen bij Defensie echt wel wat “geheim” betekent.

Dus waarom zou Marco Kroon nou denken dat het melden van het dodelijke incident zijn missie in gevaar zou brengen? Dat is een raadsel.

Immers het ministerie van Defensie was al lang op de hoogte van zijn missie toch? Het melden van een incident volgens de richtlijnen, zou daar toch niets aan veranderd hebben? Daar zijn die regels toch voor?

“Het was hij of ik”, verklaart Kroon – inmiddels bevorderd tot majoor – vandaag in een zorgvuldig opgestelde (juridische) verklaring door zijn advocaat mr Knoops.

“Ik moest nu aan mijn leven denken. Flitsen van mijn gevangenschap kwamen in een klap weer allemaal boven. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg op het lichaam van de man. Hij was dood.”

En dat kan. Het is tenslotte oorlog. Maar 10 jaar lang je kaken op elkaar houden om een geheime missie niet in gevaar te  brengen door niets te vertellen aan je eigen superieuren, die al lang op de hoogte moeten zijn geweest van de delicate opdracht?

Dat lijkt me toch lastig uit te leggen.

Er lijken twee mogelijke verklaringen:

Of Marco Kroon had andere redenen om het incident niet ten melden, dan dat er sprake was van een groot geheim dat niet mocht uitlekken. In dat geval heeft hij mogelijk iets te verbergen.

Of de missie was zo “geheim” dat zelfs het politiek verantwoordelijke ministerie van Defensie niet op de hoogte was.

In dat laatste geval is er spake van een grote affaire en is een diepgravend parlementair onderzoek noodzakelijk. Want dat kan natuurlijk niet.

Nederland is en blijft een democratie. Ook voor oorlogshelden.

Foto Marco Kroon: YouTube

Submit a Comment