Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

2 Comments

"Minister" Mansveld ongeschikt voor baan

“Minister” Mansveld ongeschikt voor baan
Ton F. van Dijk

De recrutering van bewindslieden laat te wensen over. Zoveel is wel duidelijk na een week vol politiek tumult. Ard van der Steur, die zonder enige bestuurlijke ervaring het departement van Justitie & Veiligheid mag leiden. En vrolijk door zijn ambtenaren in het ootje wordt genomen, is daar een goed voorbeeld van. Als je de mechanismen niet herkent, eenvoudig omdat het de eerste keer is, dan nemen ze een loopje met je. Het bewijs ligt er sinds deze week.

Datzelfde geldt voor Wilma Mansveld. In het buitenland “minister” maar in eigen land gewoon staatssecretaris. Het is moeilijk om niet persoonlijk te worden, want haar optredens in de grote affaires rond de Fyra en nu Prorail zijn adembenemend slecht.

En terwijl in de Kamer uitgebreid wordt getwist over wie wat wist en wie wat achterhield, draait de discussie geen moment om de zaak waar het echt om gaat. En dat bedoel ik niet persoonlijk, want mevrouw Mansveld is vast een heel aardige moeder, partner en vriendin.

Maar de bestuurder Mansveld is qua achtergrond en ervaring totaal ongeschikt voor een positie in het hart van de bestuurlijke orkaan. Ze is door PvdA partijvoorzitter Hans Spekman persoonlijk uitgezocht, omdat ze zo “nuchter” is.

Mansveld was gedeputeerde in Groningen. Een kleine en overzichtelijke provincie. Daar was zij volgens de overlevering de minst zichtbare bestuurder. En dat vonden Spekman en ook Diederik Samsom naar verluid een verademing.

Maar inmiddels is dat gevoel wel over. Wilma Mansveld is net als Ard van der Steur een goede huisvader of moeder, een uitstekende advocaat of secretaresse, maar ze is ongeschikt voor haar baan. En dat is de voornaamste oorzaak van de crisis- achtige taferelen rondom Prorail. Ze is een maatje te klein. En Strukton en Prorail een maatje te groot. 

En dan kan je heel lang debatteren in de Kamer, maar als er geen respect is voor een bewindspersoon op basis van kwaliteiten en trackrecord, dan houdt alles op. En duurt de crisis voort.

Wilma Mansveld volgde enkele cursussen op het gebied van boekhouden aan instituut Praehep. Ze studeerde een aantal maanden aan een Universiteit in Winnipeg, maar haalde daar geen enkel wetenschappelijk diploma. 

En daarna doorliep ze een lerarenleiding voor tweedegraads docent. Vervolgens volgde nauwelijks een carrière, behalve dan binnen de Groningse politiek. En daar werd zij impulsief gerecruteerd door partijvoorzitter Hans Spekman. De rest is geschiedenis.

Het wordt tijd dat het onderwerp politieke rekrutering daarom op de agenda komt. Dat toekomstige bewindspersonen, net als in de VS voor hun benoeming worden gescreend door het parlement. En dat zij over objectief vaststelbare kwalificaties beschikken. Want als kamerlid ben je volksvertegenwoordiger en maakt het dus in beginsel niet uit over welke ervaring en opleiding je beschikt, als je het volk maar vertegenwoordigt. 

Maar als niet gekozen bewindspersoon bestuur je de BV Nederland en daar mogen best, nee moeten zelf, vergelijkbare eisen aan bestuurders worden gesteld als elders in de maatschappij. Want laten we wel wezen: Wilma Mansveld zou bij geen enkel bedrijf of serieuze maatschappelijke organisatie zijn opgeklommen tot bestuurder. Dat kan alleen in de politiek. 

Ik vind het zorgelijk.

Comments

  1. TINSTAAFL

    Daarbij maakt Mansveld een behoorlijk autistische indruk op mij.

  2. Simon

    Ik heb echt opgegeven dat er ooit nog iemand in de tweede kamer komt of minister wordt die capaciteiten heeft. Het blijft een springplank naar een dik betaalde baan waar niets kunnen niet opvalt.

Submit a Comment