Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Een Instagram foto van Alexander Pechtold? Mag dat?

Een Instagram foto van Alexander Pechtold? Mag dat?
Ton F. van Dijk

D66 leider Alexander Pechtold mocht gisteren uitgebreid vertellen over zijn politieke idealen. Op de nationale televisie. Op het best bekeken net. Een grote kans. Zo moeten ook zijn spin doctors gedacht hebben.

Dus: Hoe er voor te zorgen “dat het nieuws wordt gehaald”, was de prangende vraag.

“Door keihard in te zetten op Thierry Baudet”, echoden Pechtold en zijn team in koor. “Een groot gevaar” voor het land. Een immense bedreiging. Bij Wilders was Pechtold “te laat”, maar dat zou hem niet nog een keer overkomen.

Baudet moet een halt worden toegeroepen, zo luidde de eensgezinde conclusie van de Democraten in de voorbereiding op het WNL interview met Rick Nieman.

“We hebben een voorbeeld nodig, dat iedereen begrijpt”, betoogde een communicatiemedewerker van de D66 leider. Dit omdat de gewone man nu eenmaal altijd centraal staat in het denken van politici.

“Geen probleem. Dat voorbeeld heb ik” antwoordde Pechtold enthousiast. “M’n kinderen…”

“Je kinderen Alexander? Wat is daarmee?” klonk het geschrokken uit de monden van het aanwezige gezelschap.

“Die zijn lastiggevallen door Thierry Baudet. Nou ja, lastig gevallen… Het Instagram account van het Forum voor Democratie probeerde mijn kinderen te volgen”.

Het werd even stil in de fractiekamer van D66. “Je kinderen…. lastig gevallen…door Baudet zelf?”

“Ja en dat ga ik gewoon hardop zeggen in die uitzending”, sprak Pechtold daarop, zoals alleen een politicus dat kan, die zijn kansen ruikt.

En zo gebeurde het, dat de leider van een coalitiepartij in de Tweede Kamer in een uitzending van de publieke omroep een lid van de oppositie beschuldigde van het “lastigvallen” van zijn kinderen van 13 en 14 jaar.

Zoals verwacht: Goed voor vele onheilspellende koppen in de kranten van de volgende dag. Het snode en zorgvuldig bedachte plannetje was gelukt.

Dat kon alleen omdat de media stilzwijgende afspraken hebben gemaakt over wat nieuws is. En wat niet. Omdat er regels gelden, die niet worden uitgesproken, maar die er wel degelijk zijn. En nee, dat is geen complot.

Deze journalistieke reflex waarbij uitspraken van politici soms om de verkeerde redenen tot nieuws worden gebombardeerd, zorgde ervoor dat het echte nieuws werd gemist.

Immers: Een landelijk politicus beschuldigde een collega uit het parlement van het “lastiggevallen” van zijn kinderen. Hij deed geen aangifte, zoals je zou verwachten als het gaat om iets ernstigs als ongewenst lastig vallen (of stalking), maar hij slingerde het nieuws doelbewust de wereld in uit politiek gewin.

Middenin een verkiezingscampagne. Succes gegarandeerd.

Maar het echte nieuws werd dus gemist. Het privé-leven van politici was tot nu toe in de gevestigde media altijd een no-go area. Daar bericht je niet over.

Dat uitgangspunt is nu persoonlijk door Alexander Pechtold op de journalistieke schroothoop gegooid. Want: wat vinden zijn kinderen er eigenlijk zelf van? En wat vindt hun moeder? Het is legitiem jachtgebied geworden voor nieuwsgierige journalisten.

En dat allemaal dankzij de leider van D66. En het geldt niet alleen voor hem. Het geldt vanaf nu voor alle politici in Nederland.

En dat is pas echt nieuws!

Prive foto: Instagram Alexander.Pechtold

Submit a Comment