Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 5 August 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Moet "append" kamerlid Ploumen zelf niet opstappen?

Moet “append” kamerlid Ploumen zelf niet opstappen?
Ton F. van Dijk

Lilianne Ploumen is Tweede Kamerlid van de PvdA. Vandaag trok ze (ongewild) vuur toen een vertrouwelijk What’s app bericht, dat ze stuurde aan Lodewijk Asscher, tegelijk naar al haar contacten werd verzonden. Slordig zou je zeggen.

Zeker omdat een van die contacten een journalist was, die de inhoud van het bericht meteen publiek maakte. Met – naar het zich laat aanzien – desastreuze gevolgen.

Het draait allemaal om de PvdA fractie voorzitter in de Eerste Kamer, Andre Postema. In het dagelijks leven tevens bestuursvoorzitter van het VMBO in Limburg. Alwaar, zo lezen we in de krant, van alles mis ging met de examens.

Leerlingen gedupeerd. Ouders boos. En onderwijsminister Van Engelshoven heeft inmiddels een onderzoek van de onderwijsinspectie aangekondigd.

PvdA senator en bestuurder Postema heeft daarop laten weten de uitkomsten van dit onderzoek af te wachten alvorens hij besluit op te stappen vanwege de gemaakte fouten.

Dat is een te billijken standpunt van de schoolbestuurder. Laat eerst in beeld worden gebracht welke fouten hij heeft gemaakt, de ernst daarvan worden vastgesteld en dan pas kunnen er personele conclusies worden getrokken.

Een te verdedigen visie. Zeker nu Postema ook prominent senator is voor de PvdA en zijn aftreden als schoolbestuurder onvermijdelijk grote gevolgen zal hebben voor zijn politieke loopbaan.

Die is dan ook voorbij.

Iemand die dat onderzoek niet wil afwachten is Tweede Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen. Zij is nu al tot de conclusie gekomen dat de positie van haar PvdA collega Postema in de senaat onhoudbaar geworden is.

Dat heeft zij ook aan partijleider Lodewijk Asscher laten weten. Alleen daarbij was zij dus niet zo discreet als je zou hopen. Ze verwoordde de verstrekkende conclusies over het politiek functioneren van Postema nonchalant append via haar telefoon aan Asscher.

,,Lo, we kunnen Postema niet overend houden. Iemand moet nu bellen dat hij eer aan zichzelf moet houden. Debat is slechts denkbare scenario voor ons…”

En daar ging het goed fout. Want het appje werd niet alleen gedeeld met PvdA voorman Asscher, maar (zo blijkt nu) met al haar What’s app contacten. En daar zat dus ook een journalist bij die de tekst integraal publiceerde.

De positie van Postema is als gevolg van Ploumens appje nu onhoudbaar geworden. Zijn aftreden als fractieleider van de PvdA in de Eerste Kamer lijkt een kwestie van tijd.

Maar wat te denken van Lilianne Ploumen, die als gevolg van haar extreem roekeloze wijze van communiceren een partijgenoot bij de enkels afzaagt, zonder dat deze de mogelijkheid heeft de uitkomsten van het onderzoek van de inspectie af te wachten en dan zelf conclusies te trekken.

Een schoolbestuurder die er een potje van maakt op het VMBO is erg. En daarom kan Postema wellicht ook politiek niet meer functioneren.

Maar geldt dat niet evenzeer voor een ervaren politica, oud-partijvoorzitter, oud-minister en nu dus prominent Kamerlid voor de PvdA?

Kan zij eigenlijk zelf wel blijven zitten na zo’n onvergeeflijke blunder, die een directe collega iedere vorm van proces ontneemt en deze met een simpel appje bij het grofvuil van de politiek zet…

Submit a Comment