Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 5 August 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Helpt Marco van Basten bij "wit wassen" Poetin?

Helpt Marco van Basten bij “wit wassen” Poetin?
Ton F. van Dijk

Een vriend plaatste dit weekeinde een foto van een veld vol zonnebloemen op Facebook.

Nu gebeurt dat wel vaker in deze vakantietijd. Maar in dit geval bleek het niet zomaar om een verzameling zonnebloemen te gaan.

Want nadat ik beter keek zag ik achter de vrolijke gele en uitbundige bloemen een rij bomen. En daarachter nog een. En nog een. Toen ik ging tellen bleken er maar liefst 298 bomen te staan.

Iedere boom staat voor een van de slachtoffers van de MH17 ramp met het verkeersvliegtuig dat boven Oekraine werd neergeschoten. Door een BUK raket van Russische makelij. Bediend door een Russische bemanning. Aan Oekrainse rebellen ter beschikking gesteld door de president van Rusland: Poetin.

Want geloof me: een mobiele BUK lanceerinrichting voorzien van echte raketten krijg je echt niet zonder toestemming van de baas zelf.

Mijn vriend (die van de zonnebloemen op Facebook) verloor zijn zoon bij de vliegramp. Iets dat zijn leven heeft getekend. Een kind verliezen is het ergste dat er is.

Het feit dat Rusland hiervoor mede verantwoordelijk is en tegelijkertijd nog steeds niet volledig meewerkt aan het onderzoek naar de toedracht van de ramp, is een keiharde klap in het gezicht van de nabestaanden.

Zeker nu.

Poetin, die zijn BUK raket ruimhartig uitleende aan rebellen (om er dus een burgervliegtuig mee uit de lucht te schieten) maakt handig gebruik van het WK voetbal om zijn besmeurde imago op te poetsen.

Het filmpje waarop de Russische president een balletje hooghoudt in zijn werkvertrek in het Kremlin gaat viraal. Een lachende Poetin op de tribune tijdens een wedstrijd wordt door vele tientallen miljoenen op televisie gezien.

Aardige man die Poetin.

Een boodschap die onlangs willens en wetens werd versterkt door een bezoek van FIFA official en oud-voetballer Marco Van Basten. Op een foto die gretig aftrek vindt in de internationale media, helpt de oud-speler van het Nederlands elftal dat Europees kampioen werd, ogenschijnlijk moeiteloos met het “witwassen” van president Poetin.

Lachend geven ze elkaar een hand voor het oog van de wereld. De hidden message kan niet anders zijn dan dat Poetin “zo erg nog niet is”. Allemaal dankzij Marco van Basten, die kennelijk bereid is de andere kant op te kijken.

Een Nederlandse vader, die zijn 17 jarige dochter bij de MH17 ramp verloor, verwoordde het in de Duitse kant Bild als volgt;

“Het is verschrikkelijk om te zien. Van Basten was een geweldige voetballer, maar nu is hij een slechte Nederlander. Hij vergat – hoewel hij de kans kreeg – te vragen wanneer Poetin de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de massamoord op MH17. Van Basten is nu slechts een FIFA ‘Bobo’. Iemand die veel geld krijgt en niets oplevert.

Het verliezen van een kind is de meest ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Vanuit dat perspectief is het onbegrijpelijk dat Marco van Basten meewerkt aan het PR verhaal van Poetin en zijn WK.

Wat is dat toch met die Van Basten? Weet hij niet dat er ergens in de buurt van Schiphol een veld met zonnebloemen in bloei staat? Omringd door 298 bomen…

Submit a Comment