Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 5 August 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Schilderijen Rembrandt leveren juist geld op!

Schilderijen Rembrandt leveren juist geld op!
Ton F. van Dijk

Vragen stellen is ook een kunst. Dat kan Maurice de Hond je zo vertellen. Ik heb respect voor Maurice, die zijn zakelijke belangen op het spel zette voor een gedreven onderzoek naar de Deventer Moordzaak. En de rol van de klusjesman daarin. “Niet Ernst Louwes was de dader, maar iemand anders. En die iemand loopt nog steeds vrij rond”. Zo luidt de overtuiging van onderzoeker De Hond. Hij mag dat van de rechter alleen niet meer zeggen.

Hij verloor opdrachtgevers omdat zijn onafhankelijkheid door zijn controversiële gespit in het geding kwam. Maar dat intresseerde hem “puntje bij paaltje” totaal niet. Een lucratief contract als huisonderzoeker van de NOS werd zelfs beëindigd. En toch hield Maurice niet op met graven.

De Hond is integer en daarom bestaat hij nog steeds. En worden zijn onderzoeken nog steeds serieus genomen. Zoals vandaag in De Telegraaf. Maurice vroeg de Nederlanders of het een goed idee is dat de overheid 80 miljoen euro bijdraagt aan de aanschaf van twee schilderijen van Rembrandt. Bedoeld voor het Rijksmuseum.

Volgens De Hond is maar 36% voor de aanschaf van de twee schilderijen. En is 56% tegen. Ik neem aan dat 8% het dus “niet weet”.

Misschien is die 8% nog wel het slimste deel der natie. Want hoe moet je zo’n vraag beantwoorden, als je niet over de juiste informatie beschikt?

Ik bedoel op de vraag: Vindt u het een goed idee dat Nederland 80 miljoen uitgeeft voor twee schilderijen” kun je op zich makkelijk antwoorden: “Nee, daar ben ik het niet mee eens”. Immers wat kun je zoal met 80 miljoen euro doen? Hoeveel handen zijn dat aan het bed?

Nu kun je een eindeloze discussie voeren over welke waarde deze twee schilderijen hebben voor de Nederlandse samenleving. Op cultureel gebied bijvoorbeeld. Immers het betreft hier the finest of the finest van ons nationale erfgoed. Zo stelt ook D66 leider Alexander Pechtold  die zich ongelooflijk inspande voor de deal. Maar daar raak je niet over uit gediscussieerd. 

De tegenstanders van deze aanschaf denken in euro’s. En vinden 80 miljoen gewoon te veel. Basta.

Daarom vraag ik me af, wat de uitkomst zou zijn als je de vraag iets anders zou stellen. Bijvoorbeeld:

Vindt u dat Nederland 80 miljoen moet bijdragen aan twee schilderijen die waarschijnlijk over vijf jaar al twee keer zoveel waard zijn? De Fransen hebben dat heel goed begrepen, want die willen ze ook kopen. Bovendien er komen – speciaal voor deze twee Rembrandts – jaarlijks 50.000 extra toeristen naar Nederland, die allemaal misschien wel 400 euro uitgeven. Dat is 20 miljoen per jaar die in de Nederlandse economie komt. Vooral bij kleine middenstanders. De Rembrandts leveren dus veel geld op. Wat vindt u: Kopen of niet?

Gek genoeg zou het antwoord van veel Nederlanders wel eens anders kunnen zijn, wanneer ze begrijpen dat kunst ook in economische zin een slimme investering kan zijn. En dat dit zeker voor de twee Rembrandts geldt.

Rest de vraag wat de waarde is van zo’n onderzoek. Misschien moet daar eens onderzoek naar gedaan worden.

 Beeld: Rembrandt van Rijn (Leiden 15 juli 1606)

Submit a Comment