Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Stef Blok? Vijf brandende vragen...

Stef Blok? Vijf brandende vragen…
Ton F. van Dijk

Vandaag werd bekend dat Stef Blok (VVD)  de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. Hij volgt Halbe Zijlstra op, die onlangs moest aftreden. Vijf brandende vragen over deze kwestie.

Wie is Stef Blok?

Stef Blok is een ietwat onopvallende man in z’n early fifties, die al eerder minister van wonen was. In die rol is hij nooit echt opgevallen. Wat in de politiek ook als positief kan worden uitgelegd. Ook was Blok korte tijd minister van Justitie & Veiligheid in Rutte 2. Hij volgde in die rol de gesneefde Ard van der Steur op. Ook op dat departement ging hij niet door het leven als een frivole en in het oog springende minister. Degelijkheid is zijn handelsmerk.

Is Stef Blok saai?

Ja dat mag je gerust zo stellen. Stef Blok is enorm saai en kleurloos. Als je hem op straat tegen komt, loop je hem vrijwel zeker zo voorbij. Dat was al het geval toen hij gemeenteraadslid was in Nieuwkoop. Toen hij werkzaam was bij ABN-AMRO en toen hij voor de VVD in de Tweede Kamer zat. Stef Blok is de verpersoonlijking van de onherkenbare politicus. Een vakman dat wel. Maar dan zonder kraak of smaak.

Waarom vertrok Stef Blok onlangs uit de politiek?

Daar kunnen we kort over zijn. Stef Blok wilde meer tijd hebben voor zijn gezin. Zijn vrouw was het zat dat haar man altijd maar onderweg was om het land te dienen. “Het is tijd voor iets anders”, zo liet Blok daarom weten toen Rutte 3 werd gevormd. Een dus werd Stef Blok voor de laatste keer met de dienstauto naar de Enkhuizen gebracht, waar hij woont en hebben we daarna weinig meer van hem vernomen.

Was Stef Blok eigenlijk de beste kandidaat om minister van Buitenlandse Zaken te worden?

Dat hangt er dus vanaf hoe je er tegen aan kijkt. Zijn voorganger Halbe Zijlstra was ook niet bepaald een feestvarken, maar die beschikte daarentegen wel over enige fantasie. Zo fabuleerde hij een ontmoeting met de Russische president Poetin in diens Datsja. En dus moest hij aftreden omdat dit een leugen bleek. Zijlstra’s opvolger diende over allerlei competenties te beschikken, waarbij vooral een “klein ego” belangrijk was, aldus premier Rutte. De nieuwe minister moest “rust, reinheid en regelmaat” meebrengen in zijn politieke functioneren. En ja, dan kom je al snel uit bij Blok, die eigenlijk nooit is opgevallen om welke reden dan ook.

Maar we hebben toch Sigrid Kaag?

Kaag is inderdaad een buitenlandbeest bij uitstek. Een topdiplomate die aanzien geniet in de rest van de wereld. Iemand met ervaring op het allerhoogste niveau binnen de VN. Gekend en gerespecteerd. Uitgesproken dat ook. Een idealiste. De D66 politica voldoet eigenlijk volledig aan de functie-eisen en liet de afgelopen weken (toen zij Halbe tijdelijk mocht vervangen) al zien dat ze een vis in het water is in het buitenland. En dat was een goede reden om haar niet te benoemen tot minister van Buitenlandse zaken van het Koninkrijk. Kaag is namelijk ubergeschikt voor de opvolging van Zijlstra, maar lid van de verkeerde partij. En in de politiek is politieke afkomst belangrijker dan kwaliteit.  En daarom is VVD-er Stef Blok de gedroomde kandidaat, waar je moeiteloos de komende jaren mee doorkomt.  Zonder al te veel verzonnen ontmoetingen met de groten der aarde. En dat is ook wat waard moet Rutte gedacht hebben.

Submit a Comment