Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 5 August 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Abdeslam: The friendly face of terrorism

Abdeslam: The friendly face of terrorism
Ton F. van Dijk

Salah Abdeslam is de meest gezochte terrorist in Europa. Hij zou zich volgens CNN inmiddels in Syrie bevinden en speelde een hoofdrol bij de aanslagen in Parijs. Sindsdien hangt de foto van Abdeslam in ieder politiebureau in het vrije westen. En heeft het kwaad letterlijk een gezicht gekregen.

Wie goed kijkt naar de foto van Abdeslam kan echter niet zo heel veel slechts ontdekken. Salah is een gewone jongen, zo lijkt het. Hoewel hij meedeed aan een verschrikkelijke misdaad, oogt hij op het eerste gezicht niet onsympathiek.

Sterker nog: hij heeft iets alledaags. Iemand als Abdeslam kun je ieder moment tegenkomen. In de supermarkt, in de kroeg of in de trein. En dan bedoel ik: ook zonder Kalashnikov. Een gewoon gezicht tussen al die andere gezichten.

En toch blijkt dat beeld onjuist. Zo gewoon is Abdeslam niet. Hij is immers “Europe’s most wanted”. Zonder enige terughoudendheid maakte hij deel uit van een crimineel complot om onschuldige burgers te doden in een Parijse kroeg, theater en voetbalstadion. 

De strategie van Abdeslam is ongelooflijk effectief. Zonder een groot leger, tanks of vliegtuigen, slechts gewapend met een AK47, kon hij met een handjevol gelijkgestemden een heel continent in de armklem nemen. Het was zelfs even de vraag of Parijs de klimaattop, die vandaag begon, wel kon laten doorgaan.

Presidenten, premiers en ministers gegijzeld door een jongen met een alledaags voorkomen.

Ooit beweerde Italiaans criminoloog Cesare Lombroso, dat je misdadigers aan hun uiterlijk kon herkennen. Criminelen zouden volgens Lombroso herkenbaar zijn aan fysieke kenmerken zoals brede kaken, diepliggende ogen, vaak doorlopende wenkbrauwen een asymmetrisch gezicht, hoge jukbeenderen, afwijkende oren, haviksneus, vlezige lippen en dergelijke (bron: Wikipedia).

Maar de tijd dat je een crimineel op basis van zijn uiterlijk kon identificeren, ligt ver achter ons. Het vriendelijke gezicht van Salah Abdeslam wijst ons op de harde realiteit. Moslim terroristen zijn normale jongens, uit gewone wijken. Ze zijn geradicaliseerd als gevolg van hun frustratie over de kansen die zij krijgen van het leven dat het westen hen biedt. Ze zijn gevoelig voor de retoriek van IS en de belofte van het martelaarschap.

Salah Abdeslam is een zoon van een gewone moeder. Iemand zoals u en ik wellicht. Hij is the “friendly face of terrorism”. Het levend bewijs van hoe de oorlogen die mensen nu eenmaal moeten voeren, een ander uiterlijk hebben gekregen. 

Submit a Comment