Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Aanslag Telegraaf: Tubantia doet Twan Huys "all over again"...

Aanslag Telegraaf: Tubantia doet Twan Huys “all over again”…
Ton F. van Dijk

Tommy Wieringa maakte een grap over een aanslag op de Telegraaf: “Dat werd tijd”.

Een zaal vol burgemeesters barstte in lachen uit.

En de journalist die het in goede banen moest leiden vergat zijn werk te doen.

Dat is in het kort de media-rel die de afgelopen dagen de kolommen beheerste. De grap, de reactie en het uitblijven van kritische vragen deden veel stof opwaaien.

Vooral journalist Twan Huys kreeg het zwaar te verduren. Ondermeer in een stukje op deze site. Huys, stond een beetje onhandig te lachen toen er door de bestuurlijke bovenlaag van het lokaal bestuur hartelijk werd gelachen om een “foute” grap van een schrijver.

Veel Telegraaf journalisten waren des duivels op de kersverse RTL Late Night presentator. En ook een toekomstige gast, topdirigent Jaap van Zweden, kondigde aan het nieuwe programma van Huys te zullen boycotten.

En hoewel Twan zich achteraf in allerlei bochten wrong, om duidelijk te maken dat hij spijt had van zijn passieve opstelling en het uitblijven een een kritische noot richting Wieringa en de pakweg 3000 lokale bestuurders, leek er sprake van weinig vergevingsgezindheid in relatie tot de aankomende talkshowhost.

Hij zal er van geschrokken zijn. En dat geldt ongetwijfeld ook voor de leiding van RTL. Want voor je het weet is Twan Huys de journalistieke Jack Spijkerman. De laatste kwam ook nooit meer heen over zijn stap van publieke- naar commerciele omroep en verdween meedogenloos in de vergetelheid.

Het kan zo maar gebeuren.

Enige verzachtende omstandigheid in het geval van Huys is: hij had niet veel tijd om na te denken. De grap en de reactie van het publiek. Het was een moment. Een split second, waarin Huys – inmiddels dus ook naar eigen zeggen – een taxatiefout maakte en de zaak volkomen uit de hand liet lopen.

Hoe anders is dat in het geval van Dagblad Tubantia?

Vandaag publiceerde deze krant (die deel uit maakt van de Algemeen Dagblad familie) een column van Andre Manuel over de aanslag. Het grote verschil met Twan Huys?  Tubantia heeft een weekend lang na kunnen denken over de betekenis van de aanslag in het licht van de vrije pers in Nederland.  Dat leidde tot de volgende observatie:

ls er één krant is die het, historisch gezien, dik verdiend heeft om eens in de hoek te zitten waar de klappen vallen, is het de Telegraaf wel.

Anders dan Twan Huys verdedigt de Tubantia columnist (in de veiligheid van zijn werkkamertje, waar waarschijnlijk nog nooit een steen naar binnen is gegooid) de aanslag dus weloverwogen. De Telegraaf heeft het “dik verdiend” om eens in de hoek gezet te worden.

Let wel: die “hoek” is in dit geval een auto die door de gevel van het Telegraaf gebouw rijdt en daarna in brand wordt gestoken. Als signaal van afschrikking jegens de (misdaad)verslaggevers van de krant.

De Tubantia columnist draait er de hand niet voor om om vervolgens ook nog de rol van De Telegraaf in de Tweede Wereldoorlog erbij te halen:

Het was ook een beetje potsierlijk hoe ze daar reageerden op de aanslag, met in koeienletters de tekst ‘Wij Zwijgen Nooit!’ op de voorpagina. We weten allemaal dat het er maar net aan ligt welk land ons gaat bezetten om erachter te komen in welke taal die krant het een jaar of vijf op een zwijgen zet

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was het usance onder critici om steevast “de oorlog” te noemen als het over De Telegraaf ging. Maar in 2018 is dit echt een zwaktebod, dat je in de serieuze journalistiek nog zelden op deze wijze aantreft.

Waar Twan Huys het hele land over zich heen kreeg, omdat hij een seconde te lang schitterde door afwezigheid tijdens een VNG congres, is er nu dus een columnist van Tubantia die er dubbel over heen gaat

En een hoofdredacteur die dat toestaat op het moment dat in korte tijd twee aanslagen worden gepleegd op journalistieke redacties en bijvoorbeeld Parool journalist Paul Vugts al geruime tijd gedwongen doorbrengt in een safe house.

Als solidariteit teveel gevraagd is, dan is er misschien toch wel enige empathie? Maar nee, helaas. Het gebeurt vandaag allemaal in de relatieve anonimiteit van een regionale krant.

Je zou kunnen zeggen: het leven is oneerlijk. Want, waar Twan Huys zwaar is gestraft voor een verkeerde “on the spot” beslissing, gaat Tubantia na rijp beraad door met het vergoeilijken van een aanslag op journalisten.

Met ogenschijnlijk maar een doel: het krijgen van clicks.

Ik hoop dat Jaap van Zweden dit ook leest. Want als er een medium in aanmerking komt voor een boycott, dan is het Dagblad Tubantia.

Submit a Comment