Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Turkije: Eten we eend of konijn?

Turkije: Eten we eend of konijn?
Ton F. van Dijk

We staan recht tegenover elkaar: De Turken en de Nederlanders.

“Wij zijn hier de baas” kopte De Telegraaf vanmorgen in letters van 100% witte chocola met daarbij een grote foto waarop een Turkse demonstrant hard wordt aangepakt door een Nederlandse politie agent. 

c6x9x9kwcaayfzf

Hoera! Eindelijk denken veel mensen.

De kranten in Turkije maken ons op hetzelfde moment uit voor Nazi’s en fascisten. Ik weet het Turkse woord voor “hoera” niet, maar het zal er dicht in de buurt komen.

c6yy2axwoaaomrw

Een onoverbrugbare kloof. Twee frames die lijnrecht tegenover elkaar staan.

Het onze: Erdogan provoceert bewust en wil hier rellen veroorzaken uit weloverwogen electoraal eigen belang. 

Het Turkse: Waarom mocht Frans Timmermans wel protesteren in Oekraïne en mag een Turkse minister in Nederland niet voorlichting geven over het referendum dat aanstaande is. In strijd met democratische waarden en internationale omgangsvormen. In Frankrijk mocht het wel. Waarom?

Het is een klassiek probleem waarmee de mensheid worstelt. Vanuit verschillende frames slagen we er niet meer in naar elkaar te luisteren of elkaar te begrijpen. Laat staan tot elkaar te komen.

Wereldoorlogen zijn op deze manier ontstaan. Al vechtend stikken we in ons eigen gelijk. Het verschil tussen goed en kwaad is soms moeilijk te bepalen en hangt af van het gehanteerde frame of met een moeilijk woord: paradigma.

De geschiedenis bepaalt dan wie er gelijk heeft. Meestal is dat de winnaar van het conflict. Paradigmata bepalen alles.

Als je wilt kun je de ISLAM als een grote bedreiging zien voor de wereldvrede. Maar met evenveel plezier kun je dat ook zeggen van de oorlogszuchtige aanpak van het Westen in bijvoorbeeld een land als Irak.

Turkije-Nederland. Een konijn? Of een eend?

Wat ligt er eigenlijk vanavond op uw bord?

konijn-of-eend-400b

Submit a Comment