Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Twan Huys? Vijf brandende vragen...

Twan Huys? Vijf brandende vragen…
Ton F. van Dijk

Deze week maakte Humberto Tan in zijn eigen televisieprogramma bekend dat hij na vijf jaar van de buis wordt gehaald. Hij wordt bij RTL opgevolgd door Twan Huys. Vijf brandende vragen over deze emotionele kwestie.

Is het wel eerlijk dat Humberto Tan gedwongen wordt te stoppen bij Late Night?

Ja, dat is een juiste beslissing van RTL. Vergeet niet: dit bedrijf heeft maar een doel en dat is geld verdienen. Dat is de essentie van commerciele televisie. Het gaat om de kijkcijfers en als die niet goed (genoeg) zijn dan houdt het op. Zelfs voor de sympathieke Humberto. Vergelijk het maar met een voetbaltrainer die achter elkaar wedstrijden verliest. Rechtvaardigheid bestaat niet in de wereld van RTL. Het is de bottomline die telt.

Is het zielig voor Humberto?

Humberto is vanzelfsprekend verdrietig over het feit dat hij het programma niet langer mag presenteren. Maar hij is zeker niet zielig. Hij heeft vijf jaar lang zijn personality programma mogen presenteren. En ook toen het al lange tijd minder goed ging, werd hij niet meteen van de buis gehaald. Bovendien: Humberto verdient een enorm salaris bij RTL. De hoogte daarvan is mede gebaseerd op het feit dat het “zomaar” voorbij kan zijn. Als je die upsite hebt geaccepteerd, dan geldt dat nu ook voor de downside. Dus medelijden? Nee.

Is Twan Huys de beste opvolger?

Er zijn tal van mensen die op papier beter geschikt zijn dan Twan. Denk aan Matthijs van Nieuwkerk. Maar die wilde niet. Er zijn deskundigen die denken dat Beau van Erven Dorens de gedroomde opvolger is. Maar de getalenteerde Beau is er eigenlijk nog nooit in geslaagd een echte publiekslieveling te worden. Zijn beste programma’s maakt hij bovendien buiten de studio. Uiteindelijk is men kennelijk bij Twan Huys uitgekomen. En dat mag gerust verrassend genoemd worden.

Wordt Twan Huys wel een succes?

Twan is als journalist en presentator gevormd in de VS. En daar is een late night talkshow alleen weggelegd voor de allergrootsten. Dat zal ongetwijfeld de reden zijn dat hij dit ambieert. Nog meer mogelijkheden om als personality een stempel op zijn programma te drukken. Maar let op: Hij kan van Late Night alleen een succes maken als hij dicht bij zichzelf blijft en het publiek hem vervolgens (toch?) omarmt. Hoe dit afloopt? Geloof me: Niemand die het echt weet.

Wat kunnen we  eigenlijk verwachten van het nieuwe programma?

Een Amerikaanse personality show gebaseerd op “light journalism” in plaats van puur entertainment, zoals nu het geval is. Alleen als het programma urgentie heeft voor de kijker (iets dat bij Humberto helaas te vaak ontbreekt) dan heeft Huys een kans. Dus: Urgentie, urgentie, urgentie. Of dat gaat lukken zal uiteindelijk de toekomst van Twan Huys bij RTL4 bepalen. En niets anders.

Submit a Comment