Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 27 September 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Zorgt Martin van Rooijen bij 50plus voor einde Henk Krol?

Zorgt Martin van Rooijen bij 50plus voor einde Henk Krol?
Ton F. van Dijk

Onlangs zagen we een partijbijeenkomst van 50plus op televisie. De nadruk in het beeldverslag lag op de chaos tijdens een vergadering van deze jonge politieke partij voor ouderen.

Leden buitelden ogenschijnlijk over elkaar heen en de partijleiding slaagde er niet in orde te houden.

Genant om te zien.

Ouderenpartijen hebben geen goede reputatie als het gaat om strakke regievoering. En dat geldt zeker ook voor 50plus. Onder aanvoering van Henk Krol oogt de ouderenpartij toch te vaak als een klasje onaangepaste pubers met een meester die geen orde kan houden.

Dat zou ook verklaren waarom de partij het in de peilingen steevast aardig doet, maar tijdens verkiezingen toch iedere keer weer tegenvalt.

Zo ook de laatste keer.

Het was Henk Krol zelf die een paar domme fouten maakte. Zo haalde hij de WAO en de AOW door elkaar. Hetgeen in de media genadeloos werd afgestraft.

De arme Henk Krol bleek een kijkoperatie te hebben gehad en het was hem allemaal wat teveel geworden. Heel menselijk. Maar in de politiek is voor dit type menselijkheid nu eenmaal weinig ruimte.

Het kleeft een beetje aan partijleider Krol. Hij is niet onsympathiek, hij oogt toegankelijk voor de oudere doelgroep. Maar als puntje bij paaltje komt, zijn er weinig mensen die hem het land zouden toevertrouwen.

Met andere woorden: Krol is een aardige peer, maar niet echt geschikt om serieuze verantwoordelijkheid te dragen. Daarvoor is hij politiek niet handig genoeg.

Zo bezien wordt het nooit wat met 50plus.

Alhoewel?

Misschien komt daar verandering in nu er zich een alternatief aandient voor het leiderschap van Henk Krol. Dit in de vorm van oud CDA staatssecretaris Martin van Rooijen, die zich bij 50plus in de tweede kamer heeft gevoegd.

Want wie Van Rooijen aan het werk zag bij het debat over het afschaffen van dividend voor grote bedrijven, of zoals vanmorgen bij de hoorzitting over de afschaffing van de Wet Hillen, ziet een heel ander type politicus, die het opneemt voor de belangen van ouderen.

Iemand die zich niet laat wegsturen aan de interruptiemicrofoon en anders dan Henk Krol wel verstand heeft van ingewikkelde financiele zaken. Iemand die onder druk nog steeds goed en behendig uit zijn woorden komt.

Waar fractievoorzitter Henk Krol eigenlijk vooral aaibaar is, maar ieder gezag ontbeert, lijkt Van Rooijen veel meer een politicus die wel in staat moet worden geacht serieus mee te doen aan het politieke spel.

Van Rooijen is een rasbestuurder. Dat maakt hem wellicht niet sympathieker dan Krol, maar wel geloofwaardiger. En dat is in de politiek nu eenmaal van belang.

Als Van Rooijen in de tweede kamer doorgaat op de ingeslagen weg, is het een kwestie van tijd (de eerstvolgende uitglijder van Krol?) en de discussie over het leiderschap binnen 50plus zal oplaaien.

Het zou zo maar kunnen, dat hij dan een “Asschertje” uithaalt met zijn huidige leider Krol en zich kandidaat stelt voor het leiderschap.

In dat geval lijkt het einde van Henk Krol als aanvoerder van 50plus zo maar in zicht. Vraag maar aan Diederik Samsom.

Submit a Comment