Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Jeanine Hennis kan nu alsnog naar Buitenlandse Zaken

Jeanine Hennis kan nu alsnog naar Buitenlandse Zaken
Ton F. van Dijk

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin.

Tijdens een speech die hij gaf als fractievoorzitter van zijn partij in 2016, vertelde Zijlstra dat hij in the room was geweest toen Poetin in z’n buitenhuis zijn geopolitieke strategie uiteenzette.

Poetin zou pas tevreden zijn als hij de Baltische staten weer had ingelijfd in zijn wens om weer te komen tot een Groot Rusland.

‘Ik was begin 2006 aanwezig in de datsja van Vladimir Poetin. Ik was medewerker. Ik was weggestopt achter in het zaaltje waarin het plaatsvond. Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Vladimir Poetin was op de vraag wat hij verstond onder Groot Rusland. Want Groot Rusland is waar hij naar terug wil. En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have.’

De Volkskrant onthult vandaag dat het verhaal van Zijlstra een regelrechte leugen is. En de minister op zijn beurt bevestigt dat deemoedig. Het hele verhaal kwam uit zijn duim. Hij is nooit in de datsja van Poetin geweest.

Wat blijkt? Zijlstra heeft het verhaal (naar eigen zeggen) gehoord van iemand die wel in de nabijheid van Poetin had verkeerd. En wilde die persoon als bron beschermen. Algemeen wordt inmiddels in de media gespeculeerd dat het gaat om oud Shell topman Jeroen van der Veer.

Zijlstra heeft dus een keiharde leugen verteld. En mogelijk alsnog zijn bron blootgesteld aan de buitenwereld.

Minister-president Rutte is al enige tijd geleden door Zijlstra geïnformeerd.

Dat zal geen leuk gesprek zijn geweest. Want zowel Rutte als Zijlstra snappen wat dit betekent. Ze passen nu de klassieke VVD crisis strategie toe.

Vooral downspelen van het verhaal. “Onhandig, had niet zo mogen gebeuren, maar de inhoud klopt wel” zo klinkt het uit de VVD.

Intussen heeft de oppositie in de Kamer al om een kabinetsbrief over de kwestie gevraagd en volgt daarna snel een debat tussen Kamer en beide VVD bewindslieden Zijlstra en Rutte.

Twee behendige politici maar het is moeilijk voorstelbaar hoe men zich hier uit gaat praten. Dit is geen kwestie van interpretatie of subjectieve beoordeling. Algemeen aanvaard principe in de politiek is dat je niet mag liegen. Tenminste niet openlijk.

En daar komt bij dat de leugen van Zijlstra direct betrekking heeft op zijn vakgebied. Hoe kan hij ooit nog iets geloofwaardigs zeggen als hij echt met Poetin heeft gesproken?

Dat laatste gegeven zal hem vermoedelijk de das om doen. De zaak zal de komende dagen zo ver escaleren dat hem niets anders rest dan de eer aan zichzelf te houden.

Jeanine Hennis kan dan alsnog minister van Buitenlandse zaken worden.

 

Submit a Comment